VÍZFOGYASZTÁS

A költségvetés tételei között találkozhatunk az elfolyó víz vagy másnéven technikai víz fogalmával, amit a közös költségben fizetünk meg. Ez az az ivóvízmennyiség, ami a főmérő és a lakások vízórái között létrejött különbségből keletkezik. 

Ennek 3 fő okát ismerjük. 
1.    A nem egyidőben történő leolvasás miatt alakult különbség.
2.    A csöpögő csapok, folyó wc-k és egyéb hálózati meghibásodás által okozott különbség.
3.    A mérők meghibásodása okán keletkező különbség.
 

Ezeknek a lehetőségeknek a minimalizálásával tartható megfelelő mértékben ez a tétel. Mindig is volt és valószínűleg mindig is lesz, tehát a mindennapjaink része azaz a költségvetésé és a közös költségé.

A kérdés csak az, hogy mekkora mértékben engedhetjük meg a jelenlétét. Tapasztalataink alapján a főmérő és a mellékmérők fogyasztásának összessége között maximum 10%-os eltérés lehet a főmérő javára. A felett már meg kell kezdeni a problémák felkutatását. 

Tapasztalataink és partnereink segítségével rövid idő alatt megtaláljuk a túlfogyasztás okát és minimalizáljuk a technikaivíz mértékét. 

Bemutatkozás Grafika

ÁRAMHASZNÁLAT

Miután az elektromos áram felhasználásának mértékét a lakóépület berendezéseihez mérten megismertük, a fogyasztásokat negyedéves-féléves gyakorisággal felülvizsgáljuk.

Így ellenőrzésünk alatt tartjuk a villanyfogyasztást is. Ha a fogyasztás a szokásosnál magasabb mértékű, akkor felmerülhet az áramlopás gyanúja is. Azonnali vizsgálatot indítunk és megakadályozzuk a további többletköltségek alakulását. 

Zonix Grafika

KÖLTSÉGFELOSZTÁS

Azokban a Társasházakban és Lakóparkokban, ahol házközponti rendszer szolgáltatja a fűtést, melegvizet vagy akár a hűtést is, bizonyos időközönként költségfelosztási számításokat szükséges végezni. A felosztás alapja az épület felszereltségeitől függ és a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott metodika alapján történik.

Feltéve, ha az szmsz-ben tényleg az adott épület adottságai alapján történt a felosztási módszer megállapítása. (Sokszor semmi köze ahhoz az épülethez, ami a követeléskezelésnél okozhat súlyos problémákat.)

Természetesen kész megoldási javaslataink is vannak a költségfelosztási képlet pontos meghatározására, amit a szabályzatába is integrálhat a lakóközösség. 
 

Megfelelő infrastruktúrával rendelkezünk ahhoz, hogy a költségfelosztásokat akár havi rendszerességgel megállapítsuk és a lakóközösség részére lakásonként elektronikusan számlázzunk.