A Társasházak és Lakóparkok könyvelését a hatályos jogszabályok és a közösségek pénzkezelési szabályzatai szerint kell végezni. Általában egyszeres könyvvitelt folytatunk. Ha azonban a Társasház összes bevétele egymást követő 2 évben meghaladja az 50M forintos értékhatárt, úgy a 479/2016. (XII. 28.) Kormány rendelet szerint át kell térni a kettős könyvvitelre. 

Ha a Társasház éves bevétele eléri a 10M forintos értékhatárt, akkor pedig már biztosan mérlegképes könyvelőre lesz szükség. 

Ha esetleg alkalmazottja van a Társasháznak, mint például gondnok, takarító, kertész, vagy csupán a számvizsgáló bizottság tiszteletdíjáról van szó, bérszámfejtésre is szükség lesz, amihez úgyszintén elkerülhetetlen a megfelelő szakember alkalmazása. 

Sőt, ha bérbeadásból származó jövedelme van a Társasháznak akkor is el kell készíteni a megfelelő bevallást és természetesen a mérlegkimutatásokat is. 

Akárhonnan nézzük egy Társasháznak szüksége van megfelelő szakértőre ezen a téren is. 

Bemutatkozás Grafika
Grafika Grafika

Nem mellékesen a gazdálkodási terv átlátható követése kapcsán is elengedhetetlen a megfelelő jogcímek szerinti könyvelés. Ha nem megfelelő a könyvelés, a jövő évi terv sem lesz az. Gondoljunk csak bele. Ha a folyamatosan csak egy nagy halmazba könyvelnénk a kiadásokat de nem különböztetnénk meg azok között az eseti jelleggel előfordulót a rendszerestől akkor már biztosan túlárazott közös költséggel találnánk szembe magunkat. De ugyanez fordítva is igaz. Természetesen ez a könyvelés és a közös képviselet között szoros együttműködést feltételez, mert az eseti jellegű kiadásokat a közös képviselőnek kell megrendelnie és ő az, aki tisztában lesz a számla beérkezése után azzal, hogy a költségvetésben melyik jogcím terhére kell kerülnie.

Ezeket a műveleteket természetesen csak profi szoftveres támogatással lehet megfelelő minőségben végrehajtani, amit mi az ÉRTÉK-Rendszerház által biztosított társasházi könyvelő programmal végzünk már 2006. óta.    

A tulajdonosok részére a program segítségével egy on-line rendszeren keresztül biztosítunk állandó internetes hozzáférést folyószámlájukhoz, melyen nyomon követhetik kötelezettségeiket és befizetéseiket valamint aktuális egyenlegüket.